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P.5/2025  
 

PROPOSITION 

 
THE STATES are asked to decide whether they are of opinion to make the 

following amendment to the Standing Orders of the States of Jersey with 

immediate effect − 
 

1. Standing Order 12 [Written reply to a question] 

 

In paragraph (4), for sub-paragraph (a) substitute – 

 

“(a) the questioner must refer the matter to the Bailiff before 12.45 p.m. on the 

meeting day of the meeting for which the order paper lists the question in 

accordance with standing order 39(2)(a), except that, for any question listed 

on a revised or supplementary order paper (in accordance with standing 

order 39(3)) that did not appear on the original order paper, the deadline shall 

be 12.45 p.m. on the subsequent meeting day;”. 
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REPORT 

 

This amendment to Standing Orders would amend the provisions relating to the 

challenge that may be brought against the response to a Written Question. 

 

At its meeting on 9th December 2024, the Committee agreed that an amendment to 

Standing Orders should be proposed following consideration of a proposal from Deputy 

Moore.  The Deputy had highlighted that the timeline for challenging responses to 

Written Questions was too short.  The Committee’s subsequent consideration took into 

account that the provisions of Standing Order 12 mean a different timeline for challenge 

applies depending on when the Written Question was submitted – and that the deadline 

in some instances was less than 24 hours upon receipt of the response.   

 

The process by which a Member can challenge, on the basis of relevance, a response 

they have received to a Written Question, and the timeline which applies, are set out in 

Standing Order 12; Paragraph 4(a) of which states that –  

 

“If the questioner believes that the reply contravenes paragraph (2A) and wishes to 

take the opinion of the Bailiff on the matter, the questioner must refer the matter to 

the Bailiff before 12.45 pm on the meeting day of the meeting for which the order 

paper lists the question in accordance with Standing Order 39(2)(a).” 

 

The way Standing Order 12(4) is drafted means that different timescales apply to 

different Written Questions, given that Members are able to submit Written Questions 

in every week when the Assembly is in session, but an Order Paper is only produced 

every 3 weeks on the basis of the meeting cycle.  This current provision reflects an 

earlier amendment.  When the weekly system of Written Questions was introduced, the 

deadline in each case was 12:45pm on the day following receipt of the response 

(regardless of whether it was a meeting day or not).  This was felt to be too short a 

deadline and the current timelines were therefore introduced, albeit that the ‘next day’ 

deadline continued (and continues) to apply to questions submitted in the last week of 

the cycle.  In other words, where the response to a Written Question is received on the 

Monday that is the day before a meeting day, the deadline is 12:45pm on the next day. 

 

The proposed amendment would address the timeline for Written Questions submitted 

in that last week of the cycle.  With the amendment, the deadline for challenging the 

response to any Written Question published on the Consolidated Order Paper would 

move to the day of the next States Meeting (disregarding Continuation Days).  This 

would mean no Member would, in future, have less than 24 hours to challenge the 

response they had received, albeit that different timelines would still apply depending 

on when a Member had submitted their Written Question. 

 

Financial and staffing implications 

 

There are no financial or staffing implications arising from adoption of the proposition.   

 

Children’s Rights Impact Assessment 

 

A Children’s Rights Impact Assessment (CRIA) has not been prepared in relation to 

this proposition as a CRIA is not required, in accordance with Schedule 2 to the Children 

(Convention Rights) (Jersey) Law 2022 

https://www.jerseylaw.je/laws/enacted/Pages/L-20-2022.aspx
https://www.jerseylaw.je/laws/enacted/Pages/L-20-2022.aspx

