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Question 

 

Will H.M. Attorney General state whether, within Jersey’s planning legislation, there is a legal distinction 

in planning requirements between those that apply to the growing of hemp or cannabis on a site (such as 

for agricultural use) and those that apply to the processing of the same crops on the site (namely for 

industrial use) and, furthermore, whether there is any legal distinction in the applications and permissions 

that need to be made and obtained for these two uses? 

 

 

Answer 

 

The key element of planning control is now to be found in Article 7 of the Planning and Building Law 2002 

(the “2002 Law”) which prohibits a person from developing land except with and in accordance with 

planning permission.  It is generally unlawful to carry out development without planning permission. 

Ownership of land therefore no longer carries the right to develop the land as the owner thinks fit.  

Ownership only carries with it the right to continue the use of land for its extant lawful use, or the right to 

apply for planning permission to develop land. 

 

Whether the activity is growing hemp or cannabis, or processing hemp or cannabis, the “planning 

requirements” are the same.  If the activity is one that involves development, then the 2002 Law is clear 

that “A person who requires planning permission not granted by a Development Order must apply to the 

Chief Officer for it.” [Article 9(1) of the 2002 Law].  

 

Article 1(1) of the 2002 Law provides ‘“develop” has the meaning given to that expression by Article 5 

and “development” shall be construed accordingly’.  The key sections of Article 5 provide: 

5        Meaning of “develop” 

(1)     Except as provided by paragraph (5), in this Law “develop”, in respect of land, means – 

(a)     to undertake a building, engineering, mining or other operation in, on, over or under 

the land; 

(b)     to make a material change in the use of the land or a building on the land. 

(2)     Without prejudice to the generality of paragraph (1), “develop”, in respect of land, includes – 

(a)     to demolish or remove the whole or any part of a building on the land; 

(b)     to create a new means of access to the land from a road; 

(c)     to enlarge an existing means of access to the land from a road; 

(d)     to remove a hedgerow or banque or other physical feature defining a boundary of the 

land or of any part of it; 

(e)     to use a building on the land previously used as a single dwelling-house as 2 or more 

separate dwelling-houses; 

(f)      to use 2 or more premises on the land (whether they are in separate buildings or are 

parts of the same building) previously used as separate dwelling-houses as a single 

dwelling-house; 



 

 

(g)     to use a building or part of a building on the land previously used as a dwelling-house 

for short term holiday lettings; 

(h)     to create a time sharing scheme in respect of a building on the land, being a scheme 

whereby a person is granted a right entitling the person to occupy the building or a part 

of it for a specified period each year while the right subsists; 

(i)      to display an advertisement on a part of a building on the land not normally used for 

that purpose; 

(j)      to deposit refuse or waste material on the land except to the extent set out in 

paragraph (3). 

 

Essentially, Article 5 characterises development as either operational development (Article 5(1)(a)), or the 

making of a material change in use (Article 5(1)(b)).  As set out in my answer to WQ.500/2021, assessing 

what constitutes a “material” change in use is unfortunately not straightforward. It is a matter of fact and 

degree in each case.  This also requires regard to ordinary and reasonable practice for whether the degree 

of processing undertaken can properly be said to be ordinarily incidental to the growing of the crop. 

 

Where planning permission is required, the 2002 Law draws no distinction between the two uses.  There 

may though be different requirements as to qualifying criteria where the development is one that is caught 

by the Planning and Building (Environmental Impact) (Jersey) Order 2006 thus requiring an environmental 

impact statement.  This will depend on whether the development is prescribed development for the purpose 

of Article 13(1)(a) of the 2002 Law.  The 2006 Order draws a distinction between types of proposed 

development such as the agricultural industry and the chemical industry.  Although largely a question of 

fact, the latter is more likely to require an environmental impact statement than the former.  Development 

is not prescribed development for the purpose of Article 13(1)(a) if the Minister is satisfied that by virtue 

of factors such as the nature, size or location of the proposed development it would be unlikely, if carried 

out, to have a significant effect on the environment, either of Jersey or elsewhere.   

 
 
 

 

https://www.jerseylaw.je/laws/current/Pages/22.550.20.aspx#_Toc83302416

