HOUSING (JERSEY) LAW 1949: PROPOSED AMENDMENTS

Lodged au Greffe on 28th July 1998
by the Housing Committee

NS
&

STATES OF JERSEY

STATES GREFFE

175 1998 P.171

Price code : A



2

PROPOSITION

THE STATES are asked to decide whether they are of

opinion -

to approve, in principle, the preparation of further amendments
of the Housing (Jersey) Law, 1949, (*‘the Housing Law’’) to
provide as follows -

1.

where, before the coming into force of the Housing Law
on 4th April 1949, a Company acquired land and
continues to hold that land, no person may occupy,
without the consent of the Housing Committee, any
dwelling accommodation which is, or is to be constructed,
on that land unless he is a person with housing
qualifications under one or more of the categories which
the States, by Regulations under Article 15 of the Housing
Law, specify as applicable to this type of land,

the provisions of paragraph 1 will not apply to any unit of
dwelling accommodation on the land which -

(a) was in existence on 17th March, 1998; or

(b) was on that date actually and lawfully in the
course of construction.

HOUSING COMMITTEE



Report

On 17th March 1998, the Housing Committee lodged a Report and
Proposition au Greffe seeking to amend the Housing (Jersey) Law,
1949, as amended, in order to close the ‘‘loophole’’ which allows
Company owned land, which has not been subject to a transaction
under the Housing Law since before its promulgation on 4th April
1949, to be developed with residential units which can be owned and
occupied by persons without residential qualifications who purchase
shares in a company. The Committee sought not only to prevent the
creation of more units of accommodation which would be free of
Housing control but also to bring under Housing control any units
which had already been created.

The proposal to bring units already built or in the course of construction
under Housing control generated considerable adverse comment from
lawyers and politicians, not least because the developers of two sites
where work was in progress in June 1997 had received written
assurances from the Housing Committee, before work commenced, that
a number of the dwellings to be built would be free of Housing control.
The Committee, having been assisted by the Law Officers in the
preparation of the original Report and Proposition, decided to seek
further advice from the Attorney General, in particular with regard to
the possibility that the Committee might be faced with claims for
compensation from those parties involved in the two developments
under construction.

The Attorney General is of the view that, if the Law were to be
amended as originally proposed, there is a risk that a claim for
compensation would be successful from owners and/or occupiers of
residential units which had been expected, until recently, to remain free
of Housing control. In the two particular instances referred to above,
the developers of property which had not been the subject of a
transaction since prior to 1949, received assurances as recently as early
1997 that the residential units built would be free of Housing control.

Having carefully considered the advice received from the Attorney
General, the Committee has reluctantly decided that, on balance, it
would not be in the public interest to proceed at the present time with
the proposal to amend the Law in such a way as to bring under Housing
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control the small number of dwellings which have either already been
built or are in the course of construction because to do so could result in
the Committee becoming involved in very lengthy and costly litigation
irrespective of the eventual outcome.

The Committee remains strongly of the view that the exploitation of the
loophole in ‘‘the pre-1949 Law’’ which currently allows the
development of dwellings which can be bought and sold by share
transfer, by persons with no connection with the Istand whatsoever,
should be prevented by law and that the effective date for any such
change in the Law should be 17th March 1998, when the Committee’s
report and proposition P.48/1998 was lodged au Greffe, From that date
any new or additional dwellings constructed on Company-owned sites
which have not been the subject of a transaction under the Housing
Law will be subject to control under the afore-mentioned Law but any
dwellings already built or in the course of construction on that date will
be exempt from the controls proposed for the reasons outlined above.

In summary, the Committee wishes to introduce Housing controls on
“‘pre-1949’° properties so that, in future, occupancy of any new or
additional residential units constructed on the sites will be limited to
those persons qualifying under the Housing Regulations.



