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Deputy Hilary Jeune, 
Chair, Environment, Housing & Infrastructure Scrutiny Panel  
 
13 June 2025 
 
Dear Chair,  
 
Re: Follow up to 9 June 2025 - Environment, Housing and Infrastructure Panel - Public 
Hearing - Draft Residential Tenancy Jersey Amendment Law 202- 
 
Further to the 9 June public hearing, I wanted to offer additional context and clarification on 

some of the matters arising from that hearing and, more widely, from the review of the Draft 

Residential Tenancy (Jersey) Amendment Law 202- (“Draft Amendment Law”).  

Introductory concessionary rents 

The Scrutiny Panel referred to a submission of a sub-committee of the Jersey Law Society 

(JLS) that stated, “it must also be accommodated that if a concessionary or introductory rent 

is agreed for an initial period (e.g. a reduced rent for 3 or 6 months) the ability to increase the 

rent after expiry of such initial period must not be constrained by the 5% cap”. 

The Scrutiny Panel asked if the 5% cap would be a barrier to landlords to applying this sort of 

discount.  

We answered that we did not believe the 5% would be a barrier but caveated that we needed 

to confirm this understanding with law officers.  

Having now conferred with LOD, I can confirm that if a landlord offers a discount on the full 

amount of rent for a certain duration (e.g., 3 months or 6 months), with the rent subsequently 

increasing to the full amount on expiry of the discounted period, there is nothing in the Draft 

Amendment Law to constrain this scenario; the increase in rent payable from the discounted 

amount to the standard amount would not be subject to rent increase restrictions under 

Articles 7A(2) and 7A(3). To explain: 

• The scenario described by the JLS would have been “set” (agreed definitively) by the 

parties at the outset of the agreement.  

• The rent increase restrictions are intended to control increases above what has been 

“last set” or “increased”, and in so doing protect tenants from rent increases that have 

not been agreed.  

• Because, in this scenario, the parties have set a rent that is comprised of an initial 

discounted period followed by a standard rent period thereafter, after the discount 

period ends and the rent payable increases, this would still be in accordance with the 

contractual rent level set at the outset and therefore not in scope of the rent increase 

restrictions. 

However, and for the avoidance of doubt, in the scenario above, if the discounted level had 

been agreed by the parties, and a landlord attempted to withdraw the discounted amount and 

instead apply the standard rent in the first period, or sought to increase the standard rent in 

the latter period, this breach of the agreement would not be allowed under 7A(2) and 

potentially 7A(3). 



 

 

Article 9(1) of the Draft Amendment Law and withdrawal of a Rented Dwellings Licence 

During the public hearing you asked if the revocation of a rented dwellings licence under the 

Public Health and Safety (Rented Dwellings) (Jersey) Law 2018 would be captured 

automatically under Article 9(1) of the Draft Amendment Law - where an “authorised person” 

as defined by the Draft Law decides that something has caused a residential unit to become 

uninhabitable.  

I would like to offer some correction and clarification around this particular matter. The 

withdrawal of a rented dwellings licence would not automatically be captured under Article 

9(1), as there could be other reasons why a licence has been withdrawn or not re-issued. This 

means that a landlord could not automatically end a tenancy under Article 6G(2)(h) of the 

Draft Amendment Law, but it may be the case that an authorised person as defined by the law 

can designate a rental unit as uninhabitable for the purposes of the Law, and this may 

correspond simultaneously to the withdrawal of a Rented Dwelling Licence. Both Laws carry 

a high threshold in terms of premises uninhabitable, presenting an imminent risk to health, 

hence it is likely that if a licence has been withdrawn for this reason, there is a probability that 

the threshold would be met for notice under Article 6G(2)(h). 

This is a position supported by the Regulation directorate and, of course, means that in the 

case of an issue with the licence that does not amount to rendering the property uninhabitable, 

then the tenant would not find themselves with an automatic ending of their tenancy. It would 

be an offence under the Public Health and Safety (Rented Dwellings) (Licensing) (Jersey) 

Regulations 2023 for the landlord to continue to rent the dwelling, and Regulation officers 

would look to work with both the landlord and tenant to find an appropriate resolution, 

irrespective of whether notice had been served to end the tenancy. It is anticipated by 

Regulation officers that these situations will be very rare and there would be a high level of 

support available to the affected parties. 

I trust that this additional information and clarification will be of assistance as the Panel 

completes its review of the Draft Amendment Law. 

Yours sincerely, 

          

Deputy Sam Mézec  
Minister for Housing  
E s.mezec@gov.je 
 

 


